Print

Lightningluokan SM-kisat Jyväskylässä elokuussa sujuivat TP:läisittäin loistavasti. Matti Leppänen gasteinaan Mari Leppänen ja Arttu Leppänen voittivat Suomenmestaruuden. JVS:n oma venekunta Samppa J Salmisen johdolla vei hopean ja TP:n Matti Aalto gasteinaan Pyry Aalto ja Lauri Virtanen purjehti upeasti pronssille. TP:n menestystä täydensi vielä neljänneksi noussut Niko Lappalainen gasteinaan Aleksi Lappalainen ja Pasi Hannila.

 

Kisat miteltiin Pohjoispäijänteen vaihtelevissa keleissä Jyväskylän veneseuran isännöidessä tapahtumaa. Jyväskylään kokoontui kaikkiaan ilahduttavat 21-venekuntaa, vanhimpien veneiden olleessa jo kunnioitettavassa 59-vuoden iässä.  Toisen näistä alkuperäinen omistaja Markku Paloma Oulusta on kammennut SM-kisoja jo 60 vuoden ajan! Nuorin osallistuja Arttu Leppänen 12v (TP) voitti jo toisen Suomenmestaruutensa. Ikähaitaria riittää sekä osallistujissa että kalustossa.

Perjantaina purjehdittiin kolme lähtöä riepaassa tuulessa jossa puuskat olivat yli 10m/s. Aallon veljekset hallitsivat kovan kelin purjehduksen ja he olivat ensimmäisen päivän jälkeen vakuuttavalla sarjalla 2,1,1 selkeässä johdossa.

Lauantaiksi keli sitten keveni sen verran että saatiin purjehdittua vain kaksi lähtöä. Haastavat tuulet hallitsi parhaiten Leppäsen venekunta purjehtien kakkoseksi ja ykköseksi. Takana sijoitukset menivät sen verran ristiin että Gamma nousi tasaisuutensa ansiosta johtoon.

Sunnuntaina jatkettiin vaihtelevissa tuulissa ja ensimmäinen lähtö purjehdittiin puoliväkisin maaliin. Gamma hallitsi jälleen shiftit vieden ykkössijan. Muut sijoitukset sitten vaihtelivatkin rajusti, sekoittaen pakkaa. Toinen lähtö jouduttiin keskeyttämään tuulen tyynnyttyä ja käännyttyä yli 90 astetta. Pitkään tuulta odoteltua se nousikin sitten päinvastaisesta suunnasta. Kilpailut laitetiin liikkeelle lyhyemmällä radalla ja näin saatiin puuttuvat kolme lähtöä vielä purjehdittua. Sijoitukset vaihtelivat todella paljon. Lopputuloksissa Leppäset pitivät tasaisten suoritusten siivittämänä pintansa ja keräsivät kullan kahden pisteen erolla Jyväskylän Salmiseen joka myös tasaisten suoritusten ansiosta nousi hopealle. Aallon venekuntakin purjehti loput lähdöt hyvin, ja se riitti pronssille vain pisteen erolla Salmiseen.

Kilpailun tasaisuutta kuvaa se että kaikkiaan kuusi eri venekuntaa purjehti lähtövoiton. Mitalikolmikko oli kolmen pisteen sisällä. Keskenään tasapisteissä tai korkeintaan kahden pisteen päässä toisistaan olevia  venekuntia oli kaikkiaan 16! Todella hienoa ja jännittävää kisaa viimeiseen lähtöön saakka.

 

Tulokset:

https://drive.google.com/file/d/0B5bsUGNx44WTVlVCVVBzSVl4SVk/view