Kuva: Petri Kokko

Kolmoisvoitto TP:lle Lightning-purjehduksen SM-kisoissa, Matti Aallolle vuoden 2023 SM kultaa.

Lightning-purjehduksen SM2023-kilpailun palkitut ja osallistuneita kilpailun päätöskuvauksessa A. Aallon suunnitteleman Säynätsalon kunnantalon nurmiportailla.

Kuva: Matti Leppänen

SM:t kisattiin tänä vuonna Jyväskylässä, kutsujana oli JVS:n kommodori Samppa Salminen, itsekin kokenut Litipurjehtija. SM:iin saapui 14 venekuntaa ja suurin osa purjehtijoista tuli paikalle jo torstaina. Torstaina tulleet ehtivät säätää sitten rikiä tarkemmin ja tutustua jo tuttuun kisa-alueeseen.

Ensimmäinen päivä purjehdittiin sateisessa kelissä, mutta tuulta riitti hyvin ja saatiin kolme lähtöä ajettua. Sakke ampaisi kahdella lähtövoitolla kärkeen, Samppa kakkosena ja sitten Laura mitalisateessa kiinni.

Toinen päivä muistutti ensimmäistä sen osalta, että satoi koko ajan, mutta tuuli oli yltynyt kovaksi. Osa venekunnista teki jo rannassa päätöksen olla osallistumatta ja osa kävi sitten katsomassa kisa-aluetta, mutta päätyi samaan ajatukseen. Radalle lähti lopulta 12 venettä kisaamaan kovan kelin voitosta. Tuuli yltyi ensimmäisen lähdön jälkeen ja kilpailutoimikunta päätti jättää kisaamisen yhteen lähtöön. Tässäkin kelissä nähtiin kaatumisia ja spinnun vaurioitumisia, mutta myös kovaa vauhtia ja pitkiä plaaneja. Päivän ainoan lähdön vei nimiinsä Matti ja kiilasi sillä
 kokonaiskilpailun kakkoseksi tasoittaen tilannetta Saken johtaessa kisaa sekä Sampan tullessa hyvään mitalijahtiin.


Kuva: Tarja Hartman

Kolmanteja kisapäivänä olikin sitten todella mainio keli, ja mitalitaistot päästiin ratkaisemaan kohtuu normaaleissa olosuhteissa, joissa siis voi seurata helpommin virtauslangoista purjeiden säätöä ja hyvän venevauhdin ylläpitämistä. Kokonaisuudessaan lähtövoitot jakautuivat hyvinkin tasaisesti ja kaikkiaan neljä venekuntaa pääsi nauttimaan lähtövoitoista. Loppujen lopuksi mitalisijat menivät todella pienellä piste-erolla, vain kolme pistettä erotti kärkikolmikon toisistaan.

Kultaa voitti viime vuoden tavoin Matti Aalto miehistönään nyt Lauri ja Arttu. Sakke otti hopeaa jo tutuksi tulleella miehistöllä (Sakke, Saara ja Arttu). Pronssin voitti Laura, Laura & Meeri. Tarkemmat tulokset löytyvät Manage2Sailista:
https://www.manage2sail.com/fi-FI/event/af31861a-8f4e-4d82-af07-714590537db4#!/results?classId=505becf7-3dda-4f7c-85bf-c23e0b62ebf6

Kisatunnelmista raportoi Esko Aalto.