Kuva: Otto Ahonen
Lisätiedot kilpailusta: Otto Ahonen ja Sakari Pesola
Lauantaina 15.6. on Purjerannassa radio-ohjattavien Dragon Force 65 -purjeveneiden ranking-kilpailu. Kipparikokous on klo 11.30 ja 1. lähtö klo 12.00. Klo 17.00 jälkeen ei enää lähtöjä lähetetä.
Ilmoittautuneita on tällä hetkellä neljä, mutta arviolta osallistujia lienee 10-20 henkilöä. Jos jotakuta kiinnostaa osallistua, niin lainaveneitä varmasti löytyy. Osallistumismaksu on 5€ ja ilmoittautua voi vielä rannassa.
Dragon Force 65 - purjehdusta jalat tukevasti maalla
Teksti: Otto Ahonen
Veneluokan synty
Dragon Force 65 syntyi Englannissa noin 10 vuotta sitten, kun joukko paikallisia harrastajia alkoivat suunnittelemaan uutta, edullista radio-ohjattua venettä. Tarkoituksena oli kehittää veneluokka, jolla saataisiin RC-purjehduksen aloittamiskynnystä madallettua. Veneen piti olla edullinen, yksityyppiluokka ja lähes valmis purjehduttavaksi suoraan paketista. Senhetkiset yleiset veneluokat, mm. Marblehead ja IOM (International One Metre) kun tuppasivat olemaan melko tyyriitä. RG65-luokka valittiin perustaksi sen näppärän koon vuoksi ja koska projektilla oli kiire. Paikallisen RC-tukkuri Ripmaxin avulla kiinalainen pienoismallivalmistaja Joysway lähti mukaan projektiin ja ensimmäiset protyypit saatiin vesille vuonna 2012. Ensimmäinen tuotantovene saatiin markkinoille 2013. Siitä lähtien veneluokka on kasvattunut suosiotaan ympari maailman.
Dragon Force 65 veneen tekniset tiedot
Mitat: Pituus 65 cm, leveys 11,7 cm
Pureet: Isopurje ja fokka (eri kokoisia rikistä riippuen)
Maston korkeus 91 cm (60 cm - 91 cm rikistä riippuen)
Neljä eri rikiä (A+, A, B, C) eri tuuliolosuhteisiin 0 - 20 m/s.
Ohjaus 2-kanavaisella radio-ohjaimella. Toisella kanavalla (ohjainsauvalla) käännetään peräsintä ja toinen sauva säätää vinssiservoa, joka skuuttaa isoa ja fokkaa samalla kertaa.
Dragon Force Suomessa
Ensimmäiset Dragon Force 65-veneet rantautuivat Suomeen Tampereelle vuonna 2014. Alussa mukana oli 4 aktiivia, mutta kun sana levisi ja useammat tutustuivat veneeseen, sen suosio alkoi kasvaa. Ranking-sarjaa on ajettu vuodesta 2014 lähtien osallistujamäärän ollessa 10-20. Viime vuonna osallistujia oli jo 30.
Miten minusta tuli Dragon Force 65-purjehtija?
Halusin viime kesänä viritellä pitkään telakalla olleen purjehdusharrastukseni jälleen voimiin ja vanhana RC-lennokkiharrastajana RC-purjehdus kiinnosti. Netissä törmäsin Dragon Force 65 (DF65) luokkaan. Löysin Facebookista luokan sivut, liityin ryhmään ja aloin kysellä. Pian huomasin tilanneeni veneen ja odottelin sen saapumista. Muutaman illan rakentelusessioiden jälkeen huomasin omistavani purjehduskelpoisen veneen ja suuntasin suotuisalla tuulella koepurjehdukselle Vanhankylänniemeen. Ajatuksella, että pitkältä laiturilta voi purjehtia niin, että jos jotain sattuu, tuuli painaa veneen takaisin laiturille.
Seuraavaksi uskaltauduin Kymen Pienpursien harjoituksiin Kouvolan Käyrälammelle. Kaakon porukka otti minut mukavasti vastaan ja muutaman harjoituskisalähdön jälkeen olin myyty! Tämähän on yhtä jännää kuin olisit itse kyydissä. Kisalaivastosta saa paremman yleiskuvan kun sitä katsotaan vähän kauempaa rannalta. Samasta syystä johtuen välillä näkyvyys on rajattu, joten protesteja huudellaan kohtuu ahkerasti! Touhu on kuitenkin rentoa, porukalla iloinen pilke silmäkulmassa ja koetut “vääryydet” unohdetaan sakkokierroksen jälkeen.
Kenelle Dragon Force 65?
Kaikille, joita helppo purjehdus kiinnostaa! Veneen rikaa käyttökuntoon rannassa muutamassa minuutissa, ellei kuskaa venettä koottuna autossa, sekin onnistuu! Venettä voi mielestäni käyttää mainiosti sääntöjen ja taktiikan harjoitteluun, kaikilla purjehtijoilla kun on samanlainen vene. Purjeiden säädöt ja trimmit vaikuttavat suuresti venevauhtiin ja veneen käytökseen, ihan kuten suuremmillakin veneillä. Tulkaa nykimään hihasta ja kyselemään lisää, kun Purjerannassa nähdään!
DF65 kuvausteksti: Otto Ahonen, Purjehtija vuodesta 1985. Jollasta avomerikilpapurjehdukseen, Näsijärveltä Gotlannin vesille.